[Info Bonda] Info Bawang Merah

Bawang merah atau nama sainti´Čüknya allium cepa L merupakan sejenis tumbuhan yang termasuk dalam kumpulan Liliaceae yang tumbuh di Eropah, Asia, Amerika Utara dan Afrika. Bawang merah merupakan bumbu ataupun rencah yang sering kita gunakan terlebih makan bawang sering dianggap badan akan memgeluarkan bau dan ketiak berbau busuk.

KHASIAT BAWANG MERAH :

  • Salah satu ia adalah satu ubat yang paling bagus diamalkan oleh wanita semasa didalam pantang kerana ia membantu mencerahkan mata menumbuhkan tisu tulang dan mengurangkan risiko pereputan tulang akibat selepas mengandung 9 bulan.
  • ia baik untuk mengurangkan tekanan darah rendah dan menyebabkan orang itu kelihatan awet muda.
  • Jika pandai mengolah resepi masakan ia bukan setakat elok untuk kesihatan tetapi dalam bumbu mentah ia sangat bagus untuk mengeluarkan angin dan juga mencerahkan mata sewaktu didalam pantang.
  • Tetapi jika digunakan dalam masakan ia boleh membantu memaniskan lagi makanan dan melemakkan lagi setiap resepi yang dimasak.
  • mengurangkan tahap kandungan gula. Kandungan kuersetin iaitu sejenis fitokimia yang terdapat pada zat kulit bawang merah dapat menurunkan kadar hiperglisemia iaitu kandungan gula dalam darah menjadi tinggi selepas makan. Pengguna boleh mendapatkan khasiat itu dengan hanya makan bawang merah begitu sahaja dan menganggapnya sebagai ulam.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Minimum order amount is RM100.00
×