[Info Bonda]Info Buah Kundur


Buah kundur sangat elok dimakan terutamanya orang yang ingin menguruskan berat badan buah kundur sangat bahaya dimakan didalam pantang kerana ia boleh menyebabkan bentan yang sangat kuat. Buah kundur adalah jenis buah yang berasal dari daerah tropis dan telah banyak dibudidayakan di beberapa wilayah Asia. Nama botani buah kundur adalah Benincasa hispida. Kundur juga memiliki nama lain, yaitu beligo, bligo, dan baligo. Ada juga yang mengataka bahwa buah kundur ini adalah labu besar. Buah kundur masih termasuk tanaman dari keluarga Cucurbitaceae. Meskipun dikenal dengan ‘gelar’ buah, tetapi buah kundur dianggap sebagai sayuran. Daging buah kundur sering dijadikan sup. Ada juga pengolahan buah kundur menjadi manisan, minuman, dan lainnya.

KHASIAT BUAH KUNDUR :

  • Buah kundur merupakan sayuran yang sangat bagus untuk orang yang mengalami demam panas ataupun demam malaria, ia mengandungi air yang sangat banyak.
  • Buah kundur jika dibuat halwa, sangat sedap dan dibuat ABC
  • Kerana kandungan air nya yang sangat tinggi boleh membantu melancarkan proses pencernaan untuk yang nak menurutkan berat badan sangat sesuai untuk dimakan kerana buah kundur mempunyai kalori yang sangat rendah.
  • Melarutkan vitamin. Tubuh memerlukan berbagai jenis vitamin. Dua di antaranya adalah vitamin larut air, yaitu vitamin B kompleks dan vitamin C. Air diperlukan untuk melarutkan kedua jenis vitamin tersebut. Apabila konsumsi air putih Anda kurang memadai maka kandungan air di dalam buah kundur dapat membantu melarutkan asupan vitamin B dan vitamin C. Terlebih lagi, di dalam buah beligo atau kundur terdapat kandungan vitamin B dan vitamin C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Minimum order amount is RM100.00
×